Støt Ruslands forkæmpere for menneskerettigheder

Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder opfordrer regeringen og Folketinget til at protestere over russiske myndigheders tiltag for at lukke Moscow Helsinki Group

Til regeringen og Folketinget (cc pressen),

Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder har med bestyrtelse modtaget nyheden om, at russiske myndigheder søger at lukke komiteens russiske søsterkomité, Moscow Helsinki Group.

Moscow Helsinki Group er en af Ruslands ældste menneskerettighedsorganisationer. Komiteen blev oprettet efter Helsinki-aftalen om Sikkerhed og Samarbejde i Europa 1975, og var den første nationale Helsinki-komité i verden.

Organisationen har siden 1976 overvåget borgernes basale rettigheder i Rusland. Gennem snart 50 år har den været et forbillede for menneskerettighedsgrupper i hele Europa for sin kompetente og modige indsats for retssamfund og menneskerettigheder.

En lukning af Moscow Helsinki Group vil følge lukningen af en række andre menneskeretsorganisationer, som trods myndighedernes restriktioner tappert har forsvaret russiske dissidenters og andre borgeres retssikkerhed. Med stort mod har de internt i Rusland forsvaret de værdier, som Europarådet, EU og OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) står for, og som indeholdes i FNs erklæring om Menneskerettigheder af 1948.

I en tid, hvor Rusland og russere i stigende grad undertrykkes af deres egen regering, er det vigtigt at Europa og Vesten bakker op om det russiske civilsamfund, de russiske NGO’er og de mange dissidenter, der fordømmer krig og kæmper for demokrati i Rusland.

Den Danske Helsinki-komité for Menneskerettigheder opfordrer den danske regering og Folketinget til at protestere over en lukning af Moscow Helsinki Group, og udtrykke sin sympati for de russiske menneskerettighedsforkæmpere, der igen gør en stor indsats for at holde den russiske regering fast på de forpligtelser, den har overfor det internationale samfund og sin egen befolkning. Det var netop de sovjetiske dissidenter, som var pionerer i kampen for indførelsen af demokrati i Rusland, og som aftvang os andre stor beundring for deres indsats.

 

Den Danske Helsinki-Komité,

Asbjørn Storgaard, formand

Forrige
Forrige

Learning in, for and as democracy

Næste
Næste

22, nr. 3-4